maandag 24 augustus 2009

Startweekend Protestantse Gemeente Hoofddorp met volleybal en Calvijn

Met een tientallen jaren oude traditie opent de Protestantse Gemeente in Hoofddorp haar nieuwe werkseizoen. Op zaterdag 5 september gaat een groot aantal groepen van de Protestantse gemeente met elkaar in de slag om de felbegeerde wisselbeker van het volleybaltoernooi. Jongeren, kerkeraden, contactgroepen treden zaterdagmiddag 5 september tegen elkaar aan op een van de grasvelden in het Haarlemmermeerse Bos. De start is om 13.30 uur. Er worden twee toernooien tegelijk gespeeld. Om 16.15 uur vindt de prijsuitreiking plaats.
Als afsluiting van de zaterdag organiseert het Jeugdwerk van de Protestantse gemeente een ‘Amerikaans diner’ en groots feest in het Brandpunt aan de Hoofdweg, naast de kerk. het diner begint om 18.30 uur. Brengen van gerechten kan vanaf een half uur tevoren.

Psalmen op z'n Urks?
Een jongere traditie is een bijeenkomst op zondagmiddag met sprekers rond een bepaald thema. In 2007 opende Jacobine Geel van IKON- en NCRV-tv, deze traditie met een verhaal over de rol van religie en kerk in de samenleving’. Vorig jaar was burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer de spreker. Hij vroeg de protestantse kerkleden 'What can you do?'

Dit jaar is dat op zondagmiddag 6 september, ook weer in de Marktpleinkerk, van 16.00 tot 17.00 uur.
Sprekers zijn het lutherse echtpaar Burger-Hascher, actief in protestantse Hoofddorp, met een tweeluik over Calvijn.
Eerst zal prof. dr. Christoph Burger, kerkhistoricus aan de Faculteit der Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam, een overzicht geven over Calvijns levensloop.
Daarna zal dr. Ulrike Hascher-Burger, als musicologe verbonden aan het onderzoeksinstituut OGC van de Universiteit Utrecht, met een verhaal én muzikale voorbeelden zichtbaar en hoorbaar maken hoe Calvijn zelf zijn psalmen liefst hoorde.
Voor velen zijn de Urker vissers die psalmen op hele noten zingen het beeld geworden van het calvinisme. In Calvijns tijd klonken ze echter heel anders! Ulrike Hascher-Burger zal dat met voorbeelden demonstreren.

Deze aandacht voor Calvijn heeft te maken met het Calvijn-jaar, dat protestantse kerken over de hele wereld vieren.

'Een lefgozer', 'geen heilige, wel een inspiratiebron op sociaal terrein', 'geen levensgenieter, een gedrevene', 'verguisd door de een, geliefd door de ander' - dat zijn enkele van de omschrijvingen van Johannes Calvijn. In 2009 is het 500 jaargeleden dat de naamgever en grondlegger van het calvinisme in Noyon (Frankrijk) geboren wordt als Jean Cauvin.

In Nederland is zijn beeld vooral bepaald door subjectieve verhalen. Schrijvers als Maarten 't Hart maken hem en zijn gedachtegoed verantwoordelijk voor alles wat er naar hun mening mis is met Nederland en zijn bewoners. Calvinistisch krijgt dan de klank van 'steil, bekrompen, gierig, achterdochtig, ouderwets, fanatiek godsdienstig, fatsoensrakkerig en acultureel'.

Christoph Burger wil een andere lijn laten zien: deze reformator heeft vanuit het Zwitserse Genève zijn stempel gedrukt op de wijze waarop miljoenen mensen hun christelijk geloof vormgaven. Zo wees Calvijn hen een goede weg hoe de Heilige Schrift te verstaan en hoe zijn geloof in de praktijk te brengen.

De Hoofddorpse Protestantse gemeente nodigt iedereen uit voor dit bezinningsmoment over Calvijn. Het vindt plaats op zondag 6 september, van 16.00 - 17.00 uur, in de Marktpleinkerk, bij de rotonde middenin Hoofddorp bij het Marktplein, met na afloop een hapje en drankje

Als afsluiting speelt, aan het eind van die week, op zaterdag 12 september, Kees Posthumus de voorstelling 'Calvijn op bezoek'. Dat is een theater-monoloog met zeven belangrijke momenten in Calvijns leven. De vorstelling duurt ongeveer één uur; na afloop mogelijkheid tot gesprek met de acteur Kees Posthumus. Deze activiteit vindt ook plaats in de Marktpleinkerk en wel op zaterdag 12 september om 20.15 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten